Kde se vzal kolagen? A co to vlastně je?

Slovo kolagen pochází z řeckého slova kolla, což znamená klih nebo lepidlo. Původní klihy byly vyráběny z kůže a kostí hospodářských zvířat. Kolagenové klihy používali Egypťané před zhruba 4000 lety, domorodí Američané je používali při výrobě luků před 1500 lety. Stáří nejstaršího kolagenového klihu je datováno na 8000 let, kdy byl používán jako ochranné vyložení na provazových koších a vyšívaných tkaninách.

A teď trocha biologie. Kolagen je základní stavební hmotou pojivových tkání. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. Kolagen je šroubovice tvořená třemi řetězci aminokyselin. Trojité šroubovice dále tvoří kolagenní vlákna. Kolagen je zodpovědný za soudržnost, pevnost a pružnost pojivové tkáně, a tím za strukturu a funkci kůže, chrupavek a kostí.

Dávno před tím, než byl pojmenován, byl přirozenou součástí stravy našich předků. Ve skutečnosti ho konzumovali mnohem víc než my dnes, protože hojně jedli části zvířat s vysokým obsahem kolagenu jako kůže, chrupavky a kosti. Dnes ho můžete vychutnat třeba ve vývaru z kostí, želatinových dezertech, aspiku, anglickém vepřovém koláči nebo třeba japonském tonkotsu ramen.

čištění ryby

Zdroje kolagenu

Jako přirozeně se vyskytující protein, je kolagen vždy živočišného původu. Získává se ze zvířecích kůží. Nejčastěji rozlišujeme kolagen dle původu:

  • Hovězí kolagen
  • Vepřový kolagen
  • Mořský kolagen z ryb (najdete v Thalgo Collagene 10 000)
  • Veganský kolagen získaný bioinženýrským procesem z kvasnic nebo bakterie

Mořský kolagen je považován za vhodnější pro výrobu doplňků stravy oproti hovězím nebo vepřovým formám. Je to proto, že se lépe absorbuje do těla, biologicky dostupnější a jeho získávání je více udržitelné. Nicméně je mořský kolagen dražší kvůli nákladům na jeho získávání.

Veganský kolagen

Kolagenové proteiny se dají sice přirozeně získat jen z živočišných zdrojů. Nicméně, díky významným vědeckým pokrokům lze vyrobit veganský kolagen pomocí bioinženýrských metod. Je důležité rozlišovat veganský kolagen a veganské kolagenové podpory:

  • Veganský kolagen: bakterie nebo kvasnice geneticky modifikované za použití lidských genů naprogramovaných k produkci proteinů vytvářejících kolagen. Trávicí enzymy pomáhají formovat proteiny do struktury lidského kolagenu. Tato forma kolagenu je v doplňcích a péči velmi vzácná díky vysoké ceně.
  • Veganské kolagenové podpory: neobsahují žádný kolagen, ale vitamíny, minerály a aminokyseliny, které jsou zaměřené na podporu přirozené produkce kolagenu v těle.

Vždy si dobře zkontrolujte popis a složení produktu a zjistěte, zda produkt obsahuje veganský kolagen nebo zda se jedná o podporovatele kolagenu. Dodatečně je vhodné prostudovat složky v produktech podporujících kolagen a ujistit se, že jsou z vědeckého hlediska na úrovni přinášející výsledky. Thalgo vložilo do svého doplňku stravy Collagene 10 000 právě mořský kolagen, protože existuje rozsáhlá znalostní základna a publikované vědecké studie, které prokazují jeho účinky.

Proč je kolagen tak důležitý?

Za produkci kolagenu jsou zodpovědné různé buňky, z nichž nejčastější je fibroblast. Buňky využívají různé aminokyseliny jako stavební prvky pro dlouhé řetězce, které jsou spojovány dohromady ve velké kolagenové trojité šroubovice. Několik šroubovic je poté uspořádáno do silných vláken, které poskytují strukturální podporu tkáni, pružnost a odolnost.

  • 75 % obsahu suché hmotnosti kůže je tvořeno kolagenem. Vlákna zajišťují infrastrukturu pro elastin, který udržuje elasticitu a pro kyselinu hyaluronovou pro zachycení vlhkosti.
  • 85 % šlach, vazivové tkáně upevňující svaly ke kostem, je tvořeno kolagenem. Při svalových kontrakcích je úkolem šlach přenášet sílu a odolat pnutí. Šlachy obsahují 85 % kolagenu typu I a proteoglykanů.
  • 70 % kloubních chrupavek je tvořeno buněčnými stavebními jednotkami (chondrocyty), které produkují komponenty mezibuněčné hmoty, kolagen a proteoglykany. Kolagen podmiňuje pevnost a pružnost, proteoglykany slouží jako mazivo pro kloub.
  • 90 % kostí je tvořeno kolagenem, který poskytuje konstrukční základ pro ukotvení vápníku a dalších minerálů. Kolagenová vlákna také dodávají kostem pružnost.

Typy kolagenu

V lidském těle se nachází nejméně 28 různých typů kolagenu. Nejdůležitější je kolagen typu I, II, III, IV, a V. Nejrozšířenější je kolagen typu I. Struktura jednotlivých typů se liší pořadím aminokyselin v řetězcích.

  • Kolagen typu I: nachází se v pokožce, šlachách, vazech, kostech, pouzdrech orgánů
  • Kolagen typu II: vyskytuje se v chrupavkách
  • Kolagen typu III: neboli retikulární kolagen, tvoří retikulární sít, která poskytuje oporu měkkým tkáním
  • Kolagen typu IV: nachází se v bazální lamině a je také důležitou složkou dermoepidermální junkce

Proč nám kolagen ubývá?

V dospělém věku tělo začíná produkovat méně kolagenu. Tento proces začíná ve věku kolem 30 let a urychluje se kolem 40 let. Je to jednoduše přirozená součást stárnutí. Během prvních 4 let menopauzy syntéza kolagenu klesá až o 30 %. Způsobuje viditelné známky stárnutí jako ztrátu hustoty a ochabování pokožky. Změny v hormonech signalizujících buňkám, aby produkovaly kolagen, vedou k progresivnímu zpomalení produkce a nevyhnutelně k viditelným známkám stárnutí. Ztráta kolagenu je přirozený proces, ale další faktory mohou vyvolat dřívější a znatelnější známky stárnutí. Je to třeba UV záření, znečištění nebo špatný životní styl.

Co se stane při úbytku kolagenu?

Začínající ztráta kolagenu ovlivňuje tělo takto:

  • Kůže: kolagen jí dodává pevnost a strukturu. S poklesem produkce kolagenu v průběhu let se stává kůže dehydratovanou a tenčí a známky stárnutí vč. vrásek se začínají objevovat.
  • Svaly: kolagen postupně ubývá v pojivových tkáních, které spojují svalová vlákna v pevný a funkční sval. Stárnutí je spojeno se snížením síly a funkčnosti svalů, které ovlivňují stabilitu, chůzi a celkovou mobilitu.
  • Klouby: se stárnutím dochází k opotřebení kloubních chrupavek a snížení jejich funkčnosti. Výsledkem je nepohodlí kloubů ztěžující aktivní pohyb.
  • Kosti: s poklesem hladiny kolagenu a obsahu minerálů kosti slábnou. Postupně se stávají křehčí a náchylnější ke zlomeninám.

Co ovlivňuje účinky stravitelného kolagenu?

Kolagen se liší svojí rozpustností, vstřebatelností, stravitelností a úrovní bioaktivity. Tyto faktory se odvíjí od velikosti molekuly nebo molekulové hmotnosti. Čím je molekulová hmotnost nižší, tím je vyšší rozpustnost, vstřebatelnost, stravitelnost i bioaktivita. Co tyto jednotlivé výrazy znamenají?

  • Vstřebatelnost: průchod strávené živiny ze střev do krevního oběhu
  • Stravitelnost: schopnost a úroveň do jaké je živina v žaludku a střevech rozčleněna na menší části, aby mohla být vstřebána do krevního oběhu
  • Biologická dostupnost: stupeň a míra, ve které je živina vstřebána do krevního oběhu a dostupná z hlediska bioaktivity
  • Bioaktivita: vliv živiny na fungování cílové tkáně. Např. zvýšení produkce kyseliny hyaluronové a zvlčení pokožky v důsledku bioaktivních kolagenových peptidů
Kolagen Thalgo doplněk stravy

Jaké jsou typy spotřebního kolagenu?

Obecně hovoříme o 3 různých formách spotřebního kolagenu, z nichž každý má jinou molekulovou hmotnost:

  • Nativní kolagen je tvořený velkou strukturou trojitých šroubovic skládanou z dlouhých aminokyselinových řetězců. Není rozpustný. Typicky se užívá k výrobě kolagenových obalů, zdravotnického materiálu, tamponů na popáleniny a rány atd. Molekulární hmotnost nativního kolagenu je kolem 300k-400k Dalton.
  • Želatina je forma hydrolyzovaného kolagenu. Nativní kolagen musí projít zjemňujícím procesem, který umožní uvolnění kolagenových peptidů z vazeb a bezpečnou extrakci. Želatina se extrahuje ze surové hmoty bohaté na kolagen rozdělením trojitých šroubovic na jednotlivá vlákna. Rozmělní se ve vlažné vodě a rosolovatí při chladnutí. Pro své vlastnosti se používá především v potravinářství. Je nenahraditelná také ve farmacii, zejména k výrobě obalů kapslí. Má molekulární hmotnost kolem 50k Dalton.
  • Kolagenové peptidy nebo hydrolyzovaný kolagen se získává tak, že se želatina hydrolyzuje ještě dál a dlouhá vlákna se rozbíjí na malé peptidy. Kolagenové peptidy jsou rozpustné ve studené vodě, snadno stravitelné a vstřebatelné tělem. Více než 90 % kolagenových peptidů se dostane do krevního oběhu několik hodin po požití a je účinně dopraveno do místa jejich působení v těle. Kolagenové peptidy jsou bioaktivní. Působí jako posel pro cílové tkáně, ovlivňují jejich fungování tak, že  např. spouští syntézu a reorganizaci nových kolagenových vláken v pokožce. Mnoho vědeckých studií prokázalo zdravotní přínosy kolagenových peptidů v klíčových oblastech, které zahrnují zdravé stárnutí, zdraví kloubů a kostí, sportovní doplňky nebo krása pleti. Díky své rozpustnosti ve studené vodě jsou vhodnější variantou pro doplňky stravy než želatina. Mají molekulovou hmotnost menší než 5k Dalton.

 Je rozdíl mezi kolagenovými peptidy a hydrolyzovaným kolagenem?

Není v nich žádný rozdíl. Jedná se o synonyma a jsou zaměnitelná pro pojmenování stejného produktu. Je to jen otázka sémantiky. Pojmenování „kolagenové peptidy“ je odvozeno od produktu, kterým jsou peptidy získané z kolagenu; zatímco „hydrolyzovaný kolagen“ vychází z procesu hydrolýzy, metody, jakou jsou kolagenové peptidy získány. V současnosti se trend ubírá k pojmenování „kolagenové peptidy“. Je to dáno tím, že peptidy získané z kolagenu jsou klíčovou bioaktivní složkou. Jinak řečeno, jsou to bioaktivní peptidy, které dávají přidanou hodnotu široké řadě nutričních a nutraceutických produktů.

Prospěšnost kolagenových peptidů

Klinicky prokázaná účinnost proti stárnutí

Krásná pleť zvnějšku potřebuje zdravý základ uvnitř. Pleť a vlasy ukazují hodně o člověku, o životním stylu, životním prostředí, stravě a péči. Nejzevnější vrstva kůže chrání před UV zářením, škodlivými chemikáliemi a infekcemi. V silnější, druhé vrstvě (dermis) se nachází kolagen. Kolagenová vlákna v dermis vytváří infrastrukturu pro elastin, který udržuje pružnost pleti, a pro kyselinu hyaluronovou, která zachycuje hydrataci. Zde dochází ke stárnutí dříve než je viditelné na povrchu. Vlasy jsou tvořeny z 65-95 % proteiny a s věkem mohou být vlasová vlákna oslabena, snáze poškozena a ztrácet lesk.

Kolagenové peptidy pomáhají zlepšit zdraví pleti a zpomalit viditelné známky stárnutí. Bylo provedeno mnoho vědeckých studií, které prokázaly schopnost kolagenových peptidů pomáhat ke krásné pleti. A v roce 2015 výsledky dvou klinických studií prokázaly, že doplnění kolagenu vylepšuje vzhled a hydrataci pleti. V náhodně rozdělené, placebem kontrolované, dvojitě zaslepené klinické zkoušce s dávkou 10 g Peptanu (globálně nejpoužívanější značka kolagenových peptidů) nebo placeba denně po dobu tří měsíců bylo prokázáno, že Peptan snižuje rozpad kolagenové sítě o 31 % po 12 týdnech užívání.

Klinická zkouška prokázala účinnost Peptanu na zlepšení hydratace pleti a poprvé na prevenci a snížení rozpadu dermální kolagenové sítě, tedy působení proti jednomu z charakteristických znaků stárnutí pleti.

Klinicky prokázaná účinnost na sportovní regeneraci

Kolagenové peptidy užívají atleti, kulturisti a sportovní nadšenci pro zkrácení doby rekonvalescence po intenzivním tréninku. Namáhavá aktivita vytváří zátěž na svalová vlákna a obalový povlak pojivových tkání, takže se tělo potřebuje zahojit před dalším tréninkem. Kolagenové peptidy mohu zkrátit dobu rekonvalescence a snížit bolest svalů, ale také snížit riziko zranění.

V nedávné klinické studii byly zařazeny kolagenové peptidy. Výsledky byly velmi slibné. Účastníci užívající 20 g kolagenových peptidů denně měli o 20 % méně bolestivé svaly po intenzivním cvičení a projevili zvýšenou výkonnost. V průzkumu bylo shrnuto:

„Hlavním zjištěním studie bylo, že doplnění kolagenových peptidů urychlilo rekonvalescenci po skákání do protipohybu a vedlo ke snížení svalové bolesti po svalově namáhavém cvičení… Doplňování kolagenových peptidů po 9 dnů může přispět k urychlení regenerace funkce svalů a snížit svalovou bolest po vysilující fyzické námaze.“

Klinicky prokázaná účinnost pro zdraví kloubů a kostí

Kolagen je klíčovou strukturální složkou chrupavčité tkáně. Díky udržování její integrity je nezbytný pro zdraví a pohyblivost kloubů. Kosti utváří stavbu těla, dávají mu oporu a ochranu, ale jsou také rozhodující pro zásobování krví, protože většina krevních buněk vzniká v kostní dřeni. 90 % živé kostní tkáně je kolagen, který zajišťuje v kostech konstrukční síť, na kterou se ukládají minerály, a přispívá k jejich flexibilitě a pevnosti.

Od narození k dospělosti kosti rostou a utváří skeleton. Tento proces známý obecně končí při dosažení dospělosti. Poté, co jsou kosti plně zformovány, prochází nepřetržitým procesem obnovy. Tělo odstraňuje staré buňky a vytváří nové za účelem zachování kostní tkáně. Tento proces je známý jako remodelace kostí. S věkem nebo životním stylem může dojít ke zhoršení těchto procesů, a tím ke zhoršení kondice kostí a zvýšení náchylnosti ke zlomeninám.

Dle nové průlomové francouzské studie mohou mít kolagenové peptidy pozitivní vliv na metabolismus kostí. Doplnění kolagenových peptidů může podpořit proces udržující pevnost kostí. Zjištění ukazují, že kolagenové peptidy jako doplněk mohou podpořit remodelační proces stimulací osteoblastů (buňky tvořící kostní tkáň a kostní matrix) a současně brzděním osteoclastů (buňky odbourávající kost).

Lze tedy konstatovat, že kolagenové peptidy lze užívat vedle kalcia a vitaminu D pro podporu dobrého zdraví kostí.

Odkazy na studie zabývající se účinky hydrolyzovaného kolagenu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627680/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19895915/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21927918/

Thalgo Collagene 10 000

Jak se tento doplněk stravy vyrábí?

Peptan je globálně nejpoužívanější značka kolagenových peptidů světově známé společnosti Rousselot, která produkuje mnoho forem kolagenových peptidů. Thalgo Collagene 10 000 obsahuje 10 000 mg (10 g) mořského kolagenu v dávce. Při procesu výroby se dodržují zásady:

  • Čistý, trvale udržitelný zdroj: mořské kolagenové peptidy pochází z kůží divoce lovených ryb, které jsou dodávány exkluzivně rybářstvími certifikovanými Marine Stewardship Council (MSC), mezinárodní nevládní organizací regulující udržitelný rybolov.
  • Enzymatická hydrolýza: na molekulární úrovni je kolagen tvořen třemi dlouhými aminokyselinovými řetězci zformovanými do trojité šroubovice s vysokou molekulovou hmotností a tvoří pevný nerozpustný matrix kolagenových vláken. Kolagenové peptidy jsou získávány procesem štěpení velkých kolagenových molekul na různorodý mix menších částí, peptidů, procesem zvaným enzymatická hydrolýza. Aby mohly být extrahovány kolagenové peptidy, je využíván specifický enzym pro štěpení peptidových vazeb. Stupeň hydrolýzy má vliv na průměrnou molekulovou hmotnost výsledného produktu. Proces enzymatické hydrolýzy je přísně kontrolován pro zajištění opakovatelnosti. Stejně jako počáteční kolagenový protein, jsou peptidy charakterizovány specifickými úrovněmi aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu – společně představujícími kolem 50 % celku. Hydroxyprolin je jedinečný pro kolagen a vytváří specifické pevné vazby s ostatními aminokyselinami. Výsledné peptidy poskytují kolagenové peptidy s jedinečnými bioaktivními vlastnostmi.
  • Čištění a sterilizace: kapalné roztoky kolagenových peptidů jsou filtrovány, sterilizovány a koncentrovány v přísně kontrolovaném ohřevném procesu pro zajištění stability a čistoty pro lidskou konzumaci.
  • Sprejové sušení: z čistého roztoku je poté sprejovým sušením získán prášek, který je stabilní pro transport a uskladnění a připraven na následující fázi.
  • Rekonstituce: vysušené kolagenové peptidy jsou smíchány s vodou a nezbytnými stopovými prvky zahrnujícími draslík, zinek a selen, aby vznikl Thalgo Collagene 10 000 tekutý doplněk. Báze nemá žádnou rozpoznatelnou chuť, proto je přidána přírodní broskvová šťáva a sladidlo sukralóza pro zpříjemnění konzumace. Přidaná chuť je nezbytná pro dodržování dlouhodobého užívání.

 

Collagene Thalgo

Jak užívat Thalgo Collagene 10 000:

Ampuli 25 ml lze užít samostatně nebo rozředěnou ve sklenici či láhvi s vodou.

  • Kompletní program (12 týdnů): jedna ampule denně po 3 měsíce. Tento program napodobuje dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou studii, která prokázala 26% úbytek povrchových vrásek
  • Intenzivní program (1 měsíc): jedna ampule denně po dobu 30 dnů. Doporučuje se jako doplnění kompletního 12týdenního programu, který klient ukončil v průběhu předchozích 12 měsíců, ale vynechával udržovací 10denní program
  • Udržovací program (10 dní): jedna ampule denně během 10 dní, opakovaně každý měsíc pro zachování zdravotních a anti-agingových přínosů
  • Po ošetření (1 ampule): peptidy jsou aktivní 14 dní po konzumaci a jedna ampule po ošetření prodlouží přínosy Thalgo anti-aging pleťového rituálu

 

 

Collagene 10 000 od Thalgo je doplněk stravy proti stárnutí pleti. Nápoj obsahuje 10 000 mg patentovaného, vysoce asimilovatelného čistého mořského kolagenu. Je klinicky testován. Pomáhá redukovat množství linek na povrchu pleti o 26 %* a pomáhá předcházet tvorbě linek a vrásek. Obohacený o 8 µg selenu a 1,5 mg zinku pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a udržovat zdravou zářivost pleti.

*Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná klinická studie na 47 dobrovolnících užívajících 10 000 mg kolagenu Peptanu denně po 12 týdnů.

Složení

V denní dávce 25 ml: voda, rybí kolagenový hydrolyzát (35,5 % - 10 000 mg), regulátor kyselosti: kyselina citronová, Prunus persica broskvový šťávový koncentrát, přírodní broskvové aroma, konzervanty: potassium sorbate, sodium benzonate; zinc gluconate, sladidlo: sukralóza, sodium selenate.